skip to Main Content

Βύρα τις άγκιρες Τετάρτη 21/02

των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα

Σκηνοθεσία: Αστέριος Πελτέκης

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Τετάρτη 21/02/2024

Αναχώρηση 16:00 από Εθνική Τράπεζα. Έναρξη παράστασης 18:30.  Διάρκεια 3 ώρες με το διάλειμμα.  Επιστροφή μετά το τέλος της παράστασης.

Τιμή συμμετοχής κατ’ άτομο 22 €

Περιλαμβάνονται μεταφορά με λεωφορείο και εισιτήριο παράστασης.

 

Μια θεαματική παράσταση με μνήμες, χιούμορ, σπιρτάδα, μουσική, χορό και ρυθμό που χαρίζει άφθονες στιγμές γέλιου αλλά και συγκίνησης στους θεατές.

* Κατά την διάρκεια της παράστασης ακούγονται πυροβολισμοί και γίνεται χρήση στροβοσκοπικών εφέ.

Μια αναδρομή στην ελληνική επιθεώρηση αλλά και στην ιστορία της Ελλάδας -με αφορμή τη συμπλήρωση 130 χρόνων από το ξεκίνημά της- που σατιρίζει και ψυχαγωγεί, όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από την οξυδερκή ματιά των Θανάση Παπαθανασίου & Μιχάλη Ρέππα και τη νέα σκηνοθετική προσέγγιση από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΚΘΒΕ, Αστέριου Πελτέκη, «ζωντανεύει» επί σκηνής και καταχειροκροτείται από το κοινό.

Ένα λαμπερό θέαμα, του πολυαγαπημένου αυτού θεατρικού είδους, που παρουσιάζει ένας πολυπληθής θίασος ταλαντούχων ηθοποιών, χορευτών, μουσικών μέσα σε ένα φαντασμαγορικό σκηνικό τοπίο, με εκατοντάδες κοστούμια «εποχής» που δημιουργούν σπουδαίοι συντελεστές, με αυθεντικές μουσικές και τραγούδια -«ζωντανά» επί σκηνής-, με εντυπωσιακές χορογραφίες και φωτισμούς που αφήνουν εξαιρετικές εντυπώσεις και αποτελούν την καλύτερη εκκίνηση για τη νέα αυτή παραγωγή του ΚΘΒΕ.

Λίγα λόγια για το έργο

Εκκινώντας από το 1894 και την πρώτη καταγεγραμμένη ελληνική επιθεώρηση Λίγο απ’ όλα, οι Θανάσης Παπαθανασίου & Μιχάλης Ρέππας μας ταξιδεύουν στον χρόνο καθώς μας μεταφέρουν στον λαμπερό κόσμο της Επιθεώρησης, παρουσιάζοντας τη μάχη επιβίωσης που έδιναν οι ηθοποιοί και οι συντελεστές της, με φόντο σημαντικά ιστορικά γεγονότα της εποχής.

Αντλώντας υλικό από αυτοβιογραφίες μεγάλων πρωταγωνιστριών της εποχής, όπως η Σπεράντζα Βρανά, η Άννα Καλουτά, η Μαρίκα Νέζερ, η Ζωζώ Σαπουντζάκη, και συνδυάζοντάς το με βιογραφικά στοιχεία μεγάλων κυριών του θεάτρου αλλά και με αφηγήσεις ή φήμες που κυκλοφορούσαν στον θεατρικό χώρο, οι δύο συγγραφείς συνέθεσαν τα βασικά πρόσωπα του έργου μέσα από «υπαρκτά υλικά».

Με νοσταλγική ατμόσφαιρα αλλά και με πολύ χιούμορ, το Βίρα τις άγκυρες είναι μια μεγάλη μουσικοθεατρική παράσταση που συνδυάζει  τραγούδι, χορό, γέλιο αλλά και συγκίνηση!

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 130 χρόνων από την πρώτη ελληνική επιθεώρηση, ιορτάζουμε αυτό το μοναδικό θεατρικό είδος. Ένα είδος που προέκυψε από την ιστορική διαδρομή της θεατρικής τέχνης, εκκινώντας από τον Αριστοφάνη και καταλήγοντας στο φυσικό του χώρο,  στον τόπο που γεννήθηκε το θέατρο, ως ένα νέο θεατρικό είδος στις αρχές του 20ου αιώνα, μετά από μια δαιδαλώδη διαδρομή με πολλές ανατροπές, δάνεια και αντιδάνεια από διάφορες χώρες και πολιτισμούς. 
 
Οι Ρέππας – Παπαθανασίου, ένα συγγραφικό δίδυμο, πολυαγαπημένο, με λαμπρή διαδρομή στο σύγχρονο νεοελληνικό θέατρο, δημιούργησαν ένα θεατρικό έργο βασισμένο στην ιστορία αυτού του είδους, που αγαπήθηκε πολύ από το θεατρικό κοινό της Ελλάδας, από το πρώτο ακόμα ιστορικό ανέβασμα στο Εθνικό Θέατρο το 1997, με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον αείμνηστο Νίκο Κούρκουλο, από όπου αναδείχθηκαν μεγάλοι πρωταγωνιστές και σημαντικοί ηθοποιοί.
 
30 περίπου χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα έχουμε την τιμή να μας παραχωρούν το δικαίωμα να ανεβάσουμε και πάλι αυτό υπέροχο κείμενο για να θυμηθούμε μέσα από την ψυχαγωγία, την ομορφιά του κειμένου, το κέφι και το γέλιο που χαρίζει αλλά και τον προβληματισμό τον οποίο μπορεί να περικλείει. Αυτή την υπέροχη διαδρομή η οποία συμπορεύεται με την ιστορική διαδρομή του πολύπαθου ελληνικού λαού σε μια περίοδο ενός «δραστήριου αιώνα», δυο παγκόσμιων πολέμων, ενός ψυχρού πόλεμου που μας «συντρόφευε» για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά και πολλών μεγάλων διανοητικών, κοινωνικών, πολιτικών αλλά και τεχνολογικών αλλαγών.
 
Με την ελπίδα το κοινό της Θεσσαλονίκη να αγκαλιάσει αυτό το υπέροχο κείμενο μέσα από την προσπάθειά μας να το αποδώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ευελπιστούμε  να προσφέρουμε το γέλιο και την ψυχαγωγία, που τόσο πολύτιμα είναι στις μέρες μας και να απολαύσουμε μια μεγάλη και ωραία παράσταση από το Κρατικό Θέατρο, την κοιτίδα του πολιτισμού της Βόρειας Ελλάδας.
 
Άνθρωποι, κέφι, χορός, τραγούδι, ζωή!!! Τρίτο κουδούνι, φώτα και πάμε!!!
 

Αστέριος Πελτέκης
Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ

 

Back To Top
Αναζήτηση